fbpx

Tips van Milou Turpijn

Leestijd: 4 minuten

Veel moeders hadden een heel ander leven toen zij nog niet zwanger waren en toen zij nog geen kindje hadden. Iedereen combineert het moederschap en het creëren van rust op zijn eigen manier. Maar hoe doet iedereen dat nou?
In deze serie vragen wij verschillende moeders hoe hun moederschap tot nu toe is, hoe zij een kindje combineren met werk, waar zij rust vandaan halen, musthave, no-go’s en nog veel meer tips.

Deze keer spraken wij Milou Turpijn, hoofdredacteur van Women’s Health. In december is zij bevallen van haar eerste zoontje Khaya.

Milou is net klaar met het voeden van Khaya voordat het gesprek kan beginnen. Eigenlijk had Khaya een lang middagdutje moeten doen, maar het slaapschema lukt nog niet helemaal. ‘De nachten gingen echt super goed alleen na 4 maanden opeens niet meer, dat gaat wel snel over dacht ik, alleen duurt het nu al 1 maand haha. Ik ben verrast wat je als mamma allemaal aan kan en hoe goed ik blijkbaar tegen weinig slaap kan.’

Het moederschap

Het moederschap ervaart Milou heel goed. ‘Het is wel intens en heftig. Vroeger kon je gaan en staan waar je wilde, maar dat wordt nu bepaald door de kleine.’ Volkomen logisch opeens is er een kleine bij die veel aandacht wil. ‘Moederschap is het allermooiste wat er is, de onvoorwaardelijke liefde die ik voel voor Khaya heb ik nog nooit eerder gevoeld. Het is ook zo mooi om je lichaam te delen, ik geef borstvoeding en het idee dat ik hem help om zijn weerstand te verbeteren en te zien dat hij groeit van mijn melk is prachtig. Ik sta ook versteld dat hij elke dag iets nieuws kan, wat hij gisteren nog niet kon. Soms kijk ik naar hem en denk ik: waar is mijn kleine baby gebleven?’

Rust

Zo’n pasgeboren kindje om je heen is natuurlijk fantastisch, maar je moet zelf natuurlijk ook soms eventjes je rust pakken. ‘Nog niet alle slaapjes gaan perfect, maar Khaya zit wel in een ritme. Om 19:00 gaat hij slapen en dan heb ik tijd voor mijzelf. Daarnaast vindt hij het ook leuk om mee te gaan sporten. Ik leg dan een kleedje naast mijn yogamatje en dan doe ik yoga of training for mama’s. Dat vindt Khaya echt leuk en ik hoop dat hij dat meekrijgt dat sporten fijn en leuk is.’ Als je aan yoga begint moet je je wel kunnen ontspannen, hoe doe je
dat dan met Khaya erbij? ‘Yoga werkt echt voor mij om helemaal tot rust te komen. Ik doe eigenlijk altijd yoga om te ontspannen en dat kan ook gewoon met hem erbij naast mij. Of je kunt een speciale yogales met baby volgen. Ik heb er zelf recent ook twee opgenomen die binnenkort op mijn YouTube-kanaal komen.’

Duurzame kinderkleding

‘De kleding voor Khaya heb ik van vriendinnen, huur ik of koop ik zelf.’ Dat hoor ik niet vaak dat mama’s kinderkleding huren, hier ben ik wel nieuwsgierig naar. Milou huurt de kleding bij circos, je kan daar elke maand aangeven of je kleding wilt terugsturen, nog meer wilt bestellen of dat je het nog een maandje houdt. De kleding ziet er goed uit, bij sommige kleertjes zie je wel dat het een keer gedragen is, maar dat vind ik niet erg. Circos heeft veel duurzame kleding en ook een eigen merk. Het merkje dat Khaya veel draagt is hun eigen merk Vigga.

Musthave

‘De co-sleeper vind ik prettig. De eerste nachten sliep Khaya bij ons in bed, ik was zo hyped en vol van de adrenaline dat ik geen oog heb dichtgedaan. Ik heb de hele nacht wakker gelegen en als een soort leeuwin over hem heen gewaakt.’ Wauw, dat is echt zo schattig! Nu slaapt Khaya wel in de co-sleeper en heel af en toe nog bij Milou als Khaya er al een aantal keer is uitgehaald.

Miskopen

Naast de musthave is er ook vast wel een miskoop. Milou wat was jouw miskoop? ‘Ja wij hadden een babynest gekocht het allerduurste van het duurste, een snuggle me organic.’ Dat babynestje schijnt voor veel baby’s fantastisch te zijn, omdat hij een soort van wordt geknuffeld. ‘Khaya vond het helemaal niks, hij dacht niet dat hij geknuffeld werd maar een borst voelde. Toen hij telkens geen tepel kon vinden werd hij gefrustreerd. Daarom is het dus zo fijn als je zulke producten kan huren, dan kan je even kijken of het werkt.’

Tips

Tot slot ben ik benieuwd welke tips Milou nog wil meegeven aan mommy’s to be of mama’s die al mama zijn. ‘Wat mijn kraamzorg tegen mij zij was: ‘je bent een oermoeder, vertrouw op je gevoel en laat je niet gek maken door adviezen, vertrouw op wat je zelf doet en wat goed voelt. Ook zie ik het zo, de ene dag gaat super goed en de andere dag niet. Ik ben een mens en kan het niet perfect doen. Wees mild naar jezelf, probeer er om te lachen als iets niet gaat zoals je gehoopt had en onthoud morgen is weer een nieuwe dag.
‘Oh en ik bedenk mij nog iets, het boek van Nina Pierson!’
‘Oh nu ik zo aan het praten ben heb ik nog wel iets haha. Mensen willen vaak spullen als kraamcadeau geven, maar dat kan je allemaal huren en vaak krijg je spullen dubbel. Waar ik heel gelukkig van werd is een massage die heb ik van mijn ouders gekregen. Layla Cremer die komt in de eerst week van je kraamweek al langs als je nog helemaal in de lappenmand ligt. Na een behandeling van haar voel je je herboren’
En tot slot een prachtige zin van Milou: ‘Niemand is perfect dus het hoeft ook niet perfect te gaan.’

Interessant bericht?

Deel het op Social media!
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Anderen bekeken ook:

Kinderwagen huren
Leestijd: 3 minuten Ben je op zoek om een kinderwagen te huren? Dan ben je hier aan het goede adres! Wij hebben verschillende kinderwagens (Easywalker, Yoyo Babyzen en Bugaboo) voor elke fase van je kindje. Tegenwoordig…
Wereld Milieu dag
Leestijd: 2 minuten Deze blog begint met een feitje: Sinds 1972 is het elke 5 juni Wereld Milieu Dag! Dat is dus al een lange periode dat het milieu één keer per jaar in het zonnetje…
7x inspiratie voor het streven naar een duurzame levensstijl
Leestijd: 4 minuten ‘We need a new green economy where all living beings can thrive. It’s not too late to slow down or even reverse degradation.’ – Normal is Over In de week van 20-27 september…
De babykamer van Sophie en zoontje Felix
Leestijd: 5 minuten De babykamer. Over het algemeen wil elke ouder hier graag iets moois van maken. Zeker bij aankomende moeders – laten we het houden op gierende hormonen- kan het een bijna obsessief iets worden….
De babykamer van Renée en haar zoontje
Leestijd: 4 minuten De babykamer. Over het algemeen wil elke ouder hier graag iets moois van maken. Zeker bij aankomende moeders- laten we het houden op gierende hormonen- kan het een bijna obsessief iets worden. DE…
Alles over babynestjes
Leestijd: 4 minuten Babynestje. Zo’n typische term waarvan je waarschijnlijk nog nooit gehoord had voordat je een kindje kreeg- of in elk geval voordat iemand dichtbij er een kreeg. Onder aanstaande en nieuwe ouders zijn babynestjes…

Schrijf je in!

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling en krijg maandelijkse leuke nieuwtjes & ontwikkelingen van de Baby Exchangerie in je mailbox.