Duurzaam leven met je gezin

Leestijd: 6 minuten

Duurzaam leven met je gezin

De afgelopen jaren hoor je het begrip duurzaamheid steeds vaker, dat we duurzamer moeten leven en dat we moeten denken aan de toekomst. Onder het begrip kunnen heel veel dingen worden verstaan, zoals refurbished, maar bijvoorbeeld ook zuinigheid en fair trade. Om duurzaam te kunnen leven moeten we natuurlijk wel eerst bij het begin beginnen en de belangrijkste vraag kunnen beantwoorden: wat is duurzaamheid nou eigenlijk? En welke kleine stapjes kunnen wij nemen om duurzamer te leven? In deze blog leg ik je uit wat er wordt verstaan onder duurzaamheid en waar wij met elkaar kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld, voor onszelf en onze kleintjes.

Duurzaam

De term duurzaamheid houdt eigenlijk in dat de producten op een milieuvriendelijke manier geproduceerd worden, waardoor alles wat geproduceerd wordt de natuur zo min mogelijk zal belasten en we samen de wereld schoonhouden voor de generaties die na ons zullen komen en natuurlijk voor de toekomst in het algemeen. Het produceren van alle spullen en voeding kost niet alleen veel geld, maar is ook nog eens vervuilend op het gebied van grondstofwinning, productie, verpakking en transport. Duurzaam leven wordt vaak geassocieerd met duur en dus meer betalen, hoewel dat voor sommige producten kan kloppen, hoeft het niet altijd zo, want duurzaam leven betekent natuurlijk ook het besparen van energie, hergebruiken en recyclen van producten. Een dure trui gaat vaak een stuk langer mee dan een goedkoop truitje van de Zara, dus per saldo kan het zeker ook geld schelen op de lange termijn.

Voeding

Ook het produceren van voedsel draagt bij aan milieuvervuiling, want volgens voedingscentrum.nl ontstaat 20% tot 35% van de milieubelasting en van de uitstoot broeikasgassen door de productie en consumptie van voedingsmiddelen. Om duurzaam te eten kan bijvoorbeeld door niet meer te eten dan jouw lichaam nodig heeft, producten met keurmerken kopen en minder voedsel te verspillen. Daarnaast kun je een elke week een boodschappenlijst maken, zodat je geen onnodig product koopt die je uiteindelijk gaat weggooien. Ook kun je het beste gebruik maken van herbruikbare bekers, wanneer je bijvoorbeeld koffie meeneemt voor onderweg. Volgens de website van Greenpeace zijn dierlijke producten verantwoordelijke voor ongeveer 60% van de voedsel gerelateerde uitstoot van broeikasgassen, daarom is minder vlees eten al een hele goede stap. Met kinderen in huis kan het maken van avondeten soms best lastig zijn, omdat kinderen vaak niet alles eten, maar het koken van plantaardige voedsel is erg gezond voor het hele gezin en daarnaast is het ook nog eens beter voor het milieu. Ook is het handig om in de ochtenden een herbruikbare fles en een broodtrommel aan jouw kinderen mee te geven naar school, want plastic flesjes en boterhamzakjes beëindigen vaak in de prullenbak, waardoor je weer nieuwe moet kopen als het op is en dat kost uiteindelijk best veel geld en het is ook nog eens vervuilend.

Afbeelding van Vmt.nl

Kleding

Je zal vast geregeld de stad in gaan om nieuwe kleren te kopen of snel even online een doos bestellen bij de H&M. Nudge.nl zegt ook dat een gemiddeld kledingstuk slechts 4 keer wordt gedragen en we gemiddeld 46 kledingstukken kopen, waarvan we er 40 per jaar weggooien en gemiddeld 137 kledingitems in de klerenkast hebben, waarvan we 30% ervan niet dragen. Dat zou betekenen dat we maar 96 kledingitems dragen en 41 kledingitems in onze kasten blijven liggen. Mocht je toch kleren willen kopen dan kun je het best fair trade, ecologische en biologische kleding aanschaffen, want dat weet je in ieder geval dat het eerlijker en duurzamer wordt geproduceerd, daarnaast kan het wel iets meer kosten, maar gaan de kleren wel een stuk langer mee. In plaats van weggooien kunnen we daarom ook onze kleren afleveren of kopen bij de tweedehands winkel, want dan gebruik je de kleren langer en hoeven er minder nieuwe kleren te worden geproduceerd. Bij Zalando vind je nu ook duurzame kinderkleding voor kleine kinderen, maar ook voor wat oudere kinderen. De textiel van de kleren is dan ook gemaakt van biologische vezels. En een hele goede optie die ik vaak gebruik vind ik The Next Closet, waar je hele mooie tweedehands kleding kunt kopen voor een goed prijsje. Je kunt selecteren op maat en merk, wat het gemakkelijk zoeken maakt. En je krijgt het binnen een week thuisgestuurd. Ideaal!

Afbeelding van Nudge.nl

Onderweg

Het is heel makkelijk om de auto in te stappen en zo naar school, stage of werk te rijden, maar een auto neem ontzettend veel kosten met zich mee, zoals kosten voor een parkeerplaats, maar vooral benzinekosten. Naast dat het onderhouden van een auto heel duur kan zijn, zorgt een auto voor heel veel CO2 uitstoot. Volgens de website WLTP INFO.nl heeft een dieselauto 95 g CO2/ km uitstoot en verbruikt dan ook ongeveer 3,7 liter brandstof per 100 km, terwijl een benzineauto bij dezelfde CO2-uitstoot ongeveer 4 liter per 100 km verbruikt. Om zo min mogelijk de auto te gebruiken kun je het beste met de fiets of als het op loopafstand is kun je ook te voet, dan heb je meteen je ochtend-en of avondwandeling gehad en ben je meteen een stuk fitter. Daarnaast kun je ook met de fietsen, want dat ben je fit en nog eens snel op je bestemming. Dat is vooral ook goed voor jongeren, zo zijn ze gezond en sportief bezig en kunnen ze zich ook beter concentreren op school.

Afbeelding van Rtl nieuws

Ontspullen

Met ons gezin zijn we de laatste jaren bezig met “ontspullen” en ik koop sinds dit jaar geen nieuwe producten meer. We vliegen en rijden met ons gezin zo min mogelijk en eten alleen sporadisch vlees. Eerlijk is eerlijk, ik vind het ook nog een zoektocht, want met een jong gezin en een eigen bedrijf is het niet altijd haalbaar om de meest duurzame keuzes te maken. Bij het ontspullen kom je er al gauw achter hoeveel spullen je in huis hebt, waarvan je maar misschien 3 keer gebruik van hebt gemaakt. Daarnaast kan het heel goed zijn dat je nog spullen achter hebt zitten, waarvan je dat niet eens wist en dat scheelt wel weer een heleboel aankopen. Vaak hebben kinderen al genoeg speelgoed thuis liggen en ligt het ergens verstopt dus bij het opruimen kun je bijvoorbeeld ook opbergdoos regelen voor alle speelgoed, zo raakt je kleintje het speelgoed niet zo snel kwijt en is het kopen van nieuwe speeltjes niet meer nodig.

 

Afbeelding van Roosnabben.nl

Wél duurzamer, niet duurder

Het besparen van geld kan op verschillende manieren. En energiebesparing is daar een onderdeel van. Door bijvoorbeeld korter te douchen (of als je meerdere kinderen hebt kun je ze ook tegelijk laten douchen), de oplader uit het stopcontact halen en warmer te kleden tijdens de koude winterdagen. Wanneer je minder gebruik maakt van energie, stroom en elektriciteit ben je vanzelf al bezig met duurzamer leven en daarnaast bespaar je ook nog eens geld. Ook wanneer je het overgebleven eten niet weggooit, maar bewaard voor de volgende dag bespaar je heel veel geld, want dan hoef je niet zo vaak nieuwe inkopen te doen voor het avond eten.

Nu je weet wat duurzaamheid inhoudt kun je de tweede stap zetten naar een milieuvriendelijke wereld en daarbij hoort natuurlijk ook duurzamer leven. Door minder energie en stroom te gebruiken, bespaar je ook nog eens geld, maar gebruik je ook geen onnodige hoeveelheid. Als we allemaal ietsje minder kopen, vaker lopen en met elkaar delen, dragen we bij aan een duurzamere wereld voor ons zelf, maar natuurlijk ook voor de generaties na ons.

 

 

Afbeelding van Woneninmortsel

Interessant bericht?

Deel het op Social media!
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Anderen bekeken ook:

Kinderwagen huren
Leestijd: 3 minuten Ben je op zoek om een kinderwagen te huren? Dan ben je hier aan het goede adres! Wij hebben verschillende kinderwagens (Easywalker, Yoyo Babyzen en Bugaboo) voor elke fase van je kindje. Tegenwoordig…
Tips van Milou Turpijn
Leestijd: 4 minuten Veel moeders hadden een heel ander leven toen zij nog niet zwanger waren en toen zij nog geen kindje hadden. Iedereen combineert het moederschap en het creëren van rust op zijn eigen manier….
Wereld Milieu dag
Leestijd: 2 minuten Deze blog begint met een feitje: Sinds 1972 is het elke 5 juni Wereld Milieu Dag! Dat is dus al een lange periode dat het milieu één keer per jaar in het zonnetje…
7x inspiratie voor het streven naar een duurzame levensstijl
Leestijd: 4 minuten ‘We need a new green economy where all living beings can thrive. It’s not too late to slow down or even reverse degradation.’ – Normal is Over In de week van 20-27 september…
De babykamer van Sophie en zoontje Felix
Leestijd: 5 minuten De babykamer. Over het algemeen wil elke ouder hier graag iets moois van maken. Zeker bij aankomende moeders – laten we het houden op gierende hormonen- kan het een bijna obsessief iets worden….
De babykamer van Renée en haar zoontje
Leestijd: 4 minuten De babykamer. Over het algemeen wil elke ouder hier graag iets moois van maken. Zeker bij aankomende moeders- laten we het houden op gierende hormonen- kan het een bijna obsessief iets worden. DE…

Schrijf je in!

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling en krijg maandelijkse leuke nieuwtjes & ontwikkelingen van de Baby Exchangerie in je mailbox.