Deze hittegolf en ontspullen!

Leestijd: 2 minuten

“De huidige opwarming van de aarde is wereldwijd en ongekend”, schrijft Trouw vandaag naar aanleiding van een Zwitsers onderzoek. Voor 98% van de wereld geldt dat het nu warmer dan ooit is in de afgelopen twintig eeuwen. En ja, dat voelen we allemaal vandaag!

Wat kan ik doen aan deze klimaatverandering? Babette Porcelijn legt dit heel mooi uit in haar boek ‘De verborgen Impact’. Ze laat met haar impact top 10 zien waar we de meeste impact op de aarde mee veroorzaken en waar dus ook de grootste kansen liggen. Hierbij neemt ze niet alleen de zichtbare impact mee (het rijden van je auto), maar ook de verborgen impact (mijnbouw voor het staal en de zeldzame metalen).

Dit laat een verassende uitkomst zien: spullen staan bij de gemiddelde Nederlander op nummer 1 te staan en vlees op nummer 2! De grote verborgen impact van spullen wordt vooral veroorzaakt door de productie en vervoer van de spullen (86%). Wij zien natuurlijk pas het moment dat wij het kopen of dat het bij ons thuis geleverd wordt, maar hebben geen idee wat hier allemaal aan vooraf gaat om het product te vervaardigen.

Wat kun je doen om je impact te verlagen?

1. Koop minder: koop alleen wat je echt nodig hebt. Niet voor niets zijn er allemaal Marie Kondo-achtige boeken die gaan over onstpullen en opruimen. Een opgeruimd huis zorgt immers voor een opgeruimd hoofd. Al die spullen leiden af van waar het echt over gaat. Het zouden middelen moeten zijn, geen doelen opzich. Want wordt je van spullen nu echt gelukkig?

2. Koop circulair of duurzaam. Mooie voorbeelden hiervan zijn The Next Closet, waar je heel makkelijk mooie tweedehands designer kleding kunt kopen en Bol.com waar je je oude boeken doorverkoopt. En natuurlijk heeft marktplaats alles wat je hartje begeert, alleen is het soms wel even goed zoeken.

3. Alternatieven voor spullen: leasen. Je kunt tegenwoordig niet alleen auto’s leasen, maar ook spijkerbroeken via Mud Jeans en je studentenkamer via Ikea. En natuurlijk je babyspullen via Baby Exchangerie. Maar eigenlijk zijn de kinderen op zich natuurlijk de grootste vervuilers… Dus niet teveel kinderen, want dat maakt leasen ook aantrekkelijker;).

Tip dus dat boek van Babette Porcelijn. Bestel hem hier. Want na het lezen denk je wel 2x na voordat je in 2 klikken weer een nieuwe inboedel op internet hebt gekocht. En nu genieten van de hitte, nu het nog kan in Nederland;).

 

Interessant bericht?

Deel het op Social media!
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Anderen bekeken ook:

Kinderwagen huren
Leestijd: 3 minuten Ben je op zoek om een kinderwagen te huren? Dan ben je hier aan het goede adres! Wij hebben verschillende kinderwagens (Easywalker, Yoyo Babyzen en Bugaboo) voor elke fase van je kindje. Tegenwoordig…
Tips van Milou Turpijn
Leestijd: 4 minuten Veel moeders hadden een heel ander leven toen zij nog niet zwanger waren en toen zij nog geen kindje hadden. Iedereen combineert het moederschap en het creëren van rust op zijn eigen manier….
Wereld Milieu dag
Leestijd: 2 minuten Deze blog begint met een feitje: Sinds 1972 is het elke 5 juni Wereld Milieu Dag! Dat is dus al een lange periode dat het milieu één keer per jaar in het zonnetje…
7x inspiratie voor het streven naar een duurzame levensstijl
Leestijd: 4 minuten ‘We need a new green economy where all living beings can thrive. It’s not too late to slow down or even reverse degradation.’ – Normal is Over In de week van 20-27 september…
De babykamer van Sophie en zoontje Felix
Leestijd: 5 minuten De babykamer. Over het algemeen wil elke ouder hier graag iets moois van maken. Zeker bij aankomende moeders – laten we het houden op gierende hormonen- kan het een bijna obsessief iets worden….
De babykamer van Renée en haar zoontje
Leestijd: 4 minuten De babykamer. Over het algemeen wil elke ouder hier graag iets moois van maken. Zeker bij aankomende moeders- laten we het houden op gierende hormonen- kan het een bijna obsessief iets worden. DE…

Schrijf je in!

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling en krijg maandelijkse leuke nieuwtjes & ontwikkelingen van de Baby Exchangerie in je mailbox.