fbpx

Borstvoeding en kolven? Hier vind je alle tips van een lactatiekundige!

Leestijd: 5 minuten

Wij hadden de mogelijkheid om alle brandende vragen over borstvoeding, borstkolven en tips te vragen aan Wendy van Seelen. Inmiddels is Wendy al 15 jaar lactatiekundige en al 20 jaar werkzaam met baby’tjes. Wendy geeft zo’n zeven dagen in de week advies aan kersverse en toekomstige moeders, daarnaast begeleid ze ook moeders en doet zij huisbezoeken. Ook is Wendy vaak te vinden in het borstvoedingcafé in Breda. Iedere woensdagochtend is daar de mogelijkheid voor moeders om met andere moeders en lactatiekundige in contact te komen. Je krijgt daar gratis advies van een deskundige op een informele manier en daar kan je natuurlijk een beetje spieken hoe de andere moeders het voeden doen in het openbaar ;).

De uitdaging

Wendy geeft aan dat zij uren over dit onderwerp kan praten, maar laten wij beginnen bij het begin. Waar ligt de uitdaging bij borstvoeding geven? ‘Het begint dat moeders zich vaak voorbereiden tot aan de bevalling, maar daarna begint het eigenlijk pas.’ Op die manier had ik zelf nog niet gedacht, maar Wendy vervolgt haar verhaal. ‘We zijn iets minder actief bezig met de voorbereiding van de basisbehoefte zoals voeding voor de kleine en dat is een eerste uitdaging’ zei Wendy.
Het zou dus al veel schelen als vrouwen zich goed voorbereiden op het geven van borstvoeding.
In het begin moet de borstvoeding nog op gang komen en komt er niet meteen voldoende melk uit de borsten. Inderdaad moet de borstvoeding nog op gang komen. Er komt wel voldoende melk uit de borsten voor de baby, maar ouders kunnen niet voorstellen dat dat genoeg kan zijn. Don’t worry, dat is vrij normaal!
Volgens Wendy is het zo dat als een moeder zich voorbereid op het geven van borstvoeding en de kennis heeft, moeders zich ook een stuk zekerder voelen. Vaak weet je niet hoe het gaat lopen, maar als je goed bent voorbereid weet je wat je kan verwachten en heb je een realistischer beeld

Hoe bereid je je voor op het geven van borstvoeding?

Volgens Wendy zijn er verschillende mogelijkheden om je goed voor te bereiden als je borstvoeding wilt geven. Er zijn diverse webinars die worden gegeven en cursussen, bijvoorbeeld de ‘Live Webinar Cursus Borstvoeding’ die je samen met je partner kan volgen! Maar denk ook aan filmpjes op YouTube of boeken, het boek ‘Het nieuwe borstvoeding boek’ is een echte aanrader. Er wordt dus tegenwoordig veel informatie aangereikt!
Er zijn ook tal van websites die veel informatie bieden over het geven van borstvoeding, zo bestaat er www.borstvoeding.com en www.mijnbabycoach.nl.
Daarnaast is er een vrijwilligersorganisatie La Leche League. Deze organisatie geeft informatie over borstvoeding en biedt ondersteuning aan moeders die borstvoeding geven. De organisatie wordt geheel gerund door vrijwilligers, die allemaal ervaringsdeskundige zijn op het gebied van borstvoeding.

De belangrijkste tips

De belangrijkste tip van Wendy is voornamelijk dat je je goed moet voorbereiden. Daarnaast is het ook belangrijk dat je veel gaat oefenen met aanleggen, zodat je veel vertrouwen in jezelf krijgt en het je eigen maakt. Probeer, waar mogelijk, ook zonder een kussen te voeden, hierdoor kan je op een stoel voeden waardoor je weer een andere houding hebt en het borst voeden voor jou laagdrempeliger wordt.
Ik denk dat voor velen dit wel vanzelfsprekend is, maar probeer makkelijke kleding te dragen. Een blouse wat je makkelijk even opzij kan schuiven of een voedings top is ideaal zeker bij het voeden in het openbaar. Tegenwoordig worden er hele leuke voedingstops verkocht, die kan je makkelijk online bestellen dus dat is fijn! Milker is een Deense leverancier dat voedingskleding en zwangerschapskleding aanbiedt. De kleding van Milker wordt voornamelijk gemaakt van biologisch katoen, bamboe en wol. De stoffen zijn warmte regulerend dus kan je de kleding elk seizoen aan!
Borstvoeding geven kan soms zwaar worden en dan zijn de avondvoedingen mega vermoeiend. Maar Wendy heeft een hele slimme en prettige oplossing: ‘Plan een massage overdag in, dan houd je het in de avond en in de nacht beter vol.’ Zorg dus goed voor jezelf zodat je ontspannen bent.
En tot slot kwam Wendy met de tip dat het handig is om te sparren met vrouwen die ook borstvoeding geven, onbewust zijn veel moeders opzoek naar elkaar!

Wat moet je weten voor dat je begint met kolven?

Deze elektrische borstkolf wordt in het ziekenhuis gebruikt en het is echt een professioneel apparaat. Bijvoorbeeld als je pijnlijke tepels begint te krijgen of al hebt, dan is de Medela Symphony zeker een optie volgens Wendy.
Als je een borstkolf gaat huren koop je vanwege de hygiëne een afkolfset erbij, maar hoe kom je nou achter welke maat jij eigenlijk nodig hebt? Het is lastig om te bepalen welke borstschild maat je nodig hebt, maar de website van Medela en de filmpjes helpen erbij. Op de website van Medela heb je een kaart die je kan bekijken hoe de maten werken. Daarnaast heeft Medela ook op de website leuke filmpjes gezet hoe je jouw maat kan achterhalen.

Hoelang en hoe gebruik je de Symphony borstkolf?

De Medela Symphony kan je gebruiken voor de eerste fase van de borstvoeding. Je kan de melkproductie op gang brengen, maar het is ook handig als je pijnlijke tepels hebt. De Symphony is erg gebruiksvriendelijk en zachtjes, het is een subtiele kolf wat erg prettig is om te gebruiken.
Het is vooral belangrijk dat je niet alleen denkt dat je melk moet produceren, maar je hormonen moeten ook opgang komen. Zorg er dus echt voor, voordat je begint met kolven dat je ontspannen bent, zet een kopje thee klaar en masseer je borsten, echt weer super tips van Wendy!

“Hoe minder zorgen, hoe meer melk’

Het “initiate” programma zorgt er een kwartier lang voor dat verschillende ritmes je melkproductie stimuleren om op gang te komen. Daarna kan je door naar het “maintain” programma. In het begin heb je snelle bewegingen en die worden vervolgd door rustige herhalingen die het drinkgedrag van je baby nabootsen.
Als je de Medela Symphony de eerste periode hebt gebruikt, dan kan je daarna overstappen naar een koopkolf. Die kan je ook makkelijker meenemen naar je werk in plaats van de grote koffer van de Symphony.
Ik ben zelf verbaasd hoe makkelijk zo’n borstkolf werkt en eigenlijk is dit dus gewoon de standaard kennis die bij veel moeders ontbreken!

Tips

Als afsluiter vroeg ik aan Wendy of zij nog tips wilt meegeven aan moeders die borstvoeding geven of een advies. Als afsluiter vroeg ik aan Wendy of zij nog tips wilt meegeven aan moeders die borstvoeding geven of een advies. ‘Zoek hulp als het niet naar wens gaat, er zijn veel mogelijkheden. Een lactatiekundige, maar ook andere moeders of deskundigen weten veel van borstvoeding en kunnen altijd meedenken wat bij jouw situatie past.’

Het is natuurlijk ook handig om te weten of een lactatiekundige of een borstkolf wordt vergoed vanuit de verzekering. Op deze website kan je jouw verzekering invullen en dan kan je gelijk zien of het wordt vergoed door je verzekering, super handig!
En de allerlaatste tip, mocht je geen borstvoeding kunnen geven vanwege medische redenen, dan kan je altijd donormelk via het moedermelknetwerk regelen!

Wendy heel erg bedankt voor dit informatieve gesprek, ik ben er in ieder geval een stuk wijzer van geworden en ik hoop dat wij deze informatie naar veel moeders kunnen overbrengen!

 

 

Interessant bericht?

Deel het op Social media!
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Anderen bekeken ook:

Wobbel Pro: Ontdek alle voordelen van de Wobbel Pro
Leestijd: 3 minuten In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over het meest universele speelgoed dat er is! De Wobbel Pro.  De Wobbel Pro is een gekromd balansbord gemaakt van gestapelde en…
Een uitkomst voor alle werkende ouders met jonge kinderen: kinderopvang aan huis
Leestijd: 4 minuten Je hebt een drukke baan en aan het einde van de dag is jouw to do lijst nog lang niet afgewerkt. Je laat alles uit je handen vallen, omdat jij de tijd was vergeten…
Hoelang gebruik je een co-sleeper, kinderwagen en andere babyproducten?
Leestijd: 4 minuten Je staat waarschijnlijk versteld hoe kort je alle producten gebruikt in het eerste levensjaar van je kleintje. Je geeft duizenden euro’s uit om het nieuwste, beste en mooiste product aan te schaffen. Maar…
Hoe reinigen wij alle producten van Baby Exchangerie?
Leestijd: 2 minuten Als je producten gaat huren is het altijd prettig om te weten wat voor producten je in huis krijgt, zeker als het gaat om producten die hergebruikt worden! Dat snappen wij helemaal en…
Wanneer is een goed moment om je babyuitzet in huis te halen?
Leestijd: 2 minuten Je huurt de producten, dus je wilt de spullen misschien niet onnodig vroeg in huis hebben. Helaas kunnen we de bevalling echter niet plannen. Het is één van de weinige dingen waar we…
Op reis: Welke babyproducten neem ik mee op reis?
Leestijd: 3 minuten Dit ga je waarschijnlijk nog wel meemaken of heb je al meegemaakt, op vakantie met de kids, wat moet je in vredesnaam allemaal mee nemen? Dat dachten wij ook. Is het nodig om…