fbpx

Is een tweedehands autostoeltje veilig? En alle andere vragen die je hebt over een autostoeltje

Leestijd: 3 minuten

Welk autostoeltje is veilig? Waar kan ik het autostoeltje plaatsen? En tot wanneer mag m’n kindje in een autostoeltje? Vragen die wij vaak krijgen en die ik zelf ook had toen ik moeder werd. Er is ook zoveel uit te zoeken. Daarom de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje:

Is een tweedehands Maxi-cosi veilig?

We krijgen vaak de vraag of een tweedehands maxi-cosi veilig is. Volgens de ANWB zijn er 4 belangrijke checks die je kunt doen:

  1. Kies een autostoeltje die voldoet aan de veiligheidsnormen. Zie hier de uitslagen van de test van de ANWB van autostoeltjes die in 2019 zijn getest.
  2. Let op dat het stoeltje niet ouder is dan 7-10 jaar. Check de precieze levensduur op de website van de producent. Het gebruikte kunststof veroudert namelijk door blootstelling aan zonlicht (UV straling).
  3. Controleer op schade en breuken. Haal de bekleding eraf en controleer het autostoeltje op scheurtjes, vervormingen en breuken. Daarnaast kun je navragen of er geen ongelukken mee zijn gebeurd. Dan kan een autostoeltje namelijk onherstelbaar beschadigd zijn, net als bij een helm.
  4. Zorg voor een handleiding, zodat je het autostoeltje goed installeert. Een autostoeltje dat los zit biedt natuurlijk geen goede bescherming. Dus dat is het belangrijkste.

Bij de Baby Exchangerie voeren we deze checks nauwkeurig uit om te controleren of het autostoeltje nog bruikbaar is. Ook hebben wij een speciale shockmeter die registreert of stoeltje een grote klap heeft gekregen.

Mag ik het stoeltje ook voorin plaatsen?

Je kunt je kindje in de Maxi-Cosi voorin zetten (wel zo handig om even het speentje terug te stoppen), maar dan moet je wel de airbag van de passagiersstoel uitzetten! Dit kan vaak makkelijk met je sleutel naast de deur of in het dashboardkastje.

Tot wanneer mag je kindje in een Maxi-Cosi?

Een kindje mag in een Maxi-Cosi totdat het koppie boven het randje uitsteekt, hij/zij 13 kilo is of langer dan 83 cm. Dan ga je over naar een stoeltje die vooruit kijkt.


Wat zijn de laatste veiligheidsnormen?

Er is nieuwe norm gekomen voor autostoeltjes in juni 2018. Hierin staat dat kindjes tot 15 maanden achterwaarts vervoerd moeten worden en dat het stoeltje met isofix bevestigd moet zijn. Stoeltjes met gordelbevestiging mag je nu nog wel gebruiken, maar verdwijnen binnenkort van de markt. Let bij het kopen van een autostoeltje op dat er ‘I-size’ bij staat, dan weet je dat ze aan de nieuwe wetgeving voldoen. Dit is bijv de Pebble Plus van Maxico-Cosi.

Hoelang mag m’n kindje in een autostoeltje?

Aangeraden wordt je kindle niet langer dan 2 uur in de Maxi-Cosi te laten zitten, omdat je baby weinig bewegingsruimte heeft in het stoeltje. Langer erin houden is niet goed voor de motorische ontwikkeling. Een enkele keer tijdens een autorit naar vakantie is natuurlijk geen probleem, maar op structurele basis wordt het afgeraden.

Riempjes strak aantrekken

De riempjes moet je goed strak aantrekken, zodat het ook goede bescherming geeft in geval van een botsing. Aangeraden wordt 2 vingers tussen de gordel en je baby.

Hoesjes

Een hoesje om je Maxi-cosi is geen overbodige luxe, gezien de mogelijke (en veelvoorkomende) ongelukjes van je baby. Leuke en goed geprijsd zijn bijvoorbeeld die van Dooky, maar je hebt ze in alle soorten en maten.

 

Mis je nog iets? Laat het ons dan weten! Dan kun je contact met ons opnemen via het contactformulier, mailen via info@babyexchangerie.nl of bellen op 085-0604416

 

Interessant bericht?

Deel het op Social media!
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Anderen bekeken ook:

Wobbel Pro: Ontdek alle voordelen van de Wobbel Pro
Leestijd: 3 minuten In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over het meest universele speelgoed dat er is! De Wobbel Pro.  De Wobbel Pro is een gekromd balansbord gemaakt van gestapelde en…
Een uitkomst voor alle werkende ouders met jonge kinderen: kinderopvang aan huis
Leestijd: 4 minuten Je hebt een drukke baan en aan het einde van de dag is jouw to do lijst nog lang niet afgewerkt. Je laat alles uit je handen vallen, omdat jij de tijd was vergeten…
Hoelang gebruik je een co-sleeper, kinderwagen en andere babyproducten?
Leestijd: 4 minuten Je staat waarschijnlijk versteld hoe kort je alle producten gebruikt in het eerste levensjaar van je kleintje. Je geeft duizenden euro’s uit om het nieuwste, beste en mooiste product aan te schaffen. Maar…
Hoe reinigen wij alle producten van Baby Exchangerie?
Leestijd: 2 minuten Als je producten gaat huren is het altijd prettig om te weten wat voor producten je in huis krijgt, zeker als het gaat om producten die hergebruikt worden! Dat snappen wij helemaal en…
Borstvoeding en kolven? Hier vind je alle tips van een lactatiekundige!
Leestijd: 5 minuten Wij hadden de mogelijkheid om alle brandende vragen over borstvoeding, borstkolven en tips te vragen aan Wendy van Seelen. Inmiddels is Wendy al 15 jaar lactatiekundige en al 20 jaar werkzaam met baby’tjes….
Wanneer is een goed moment om je babyuitzet in huis te halen?
Leestijd: 2 minuten Je huurt de producten, dus je wilt de spullen misschien niet onnodig vroeg in huis hebben. Helaas kunnen we de bevalling echter niet plannen. Het is één van de weinige dingen waar we…