Is een tweedehands autostoeltje veilig? En alle andere vragen die je hebt over een autostoeltje

Leestijd: 3 minuten

Welk autostoeltje is veilig? Waar kan ik het autostoeltje plaatsen? En tot wanneer mag m’n kindje in een autostoeltje? Vragen die wij vaak krijgen en die ik zelf ook had toen ik moeder werd. Er is ook zoveel uit te zoeken. Daarom de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje:

Is een tweedehands Maxi-cosi veilig?

We krijgen vaak de vraag of een tweedehands maxi-cosi veilig is. Volgens de ANWB zijn er 4 belangrijke checks die je kunt doen:

  1. Kies een autostoeltje die voldoet aan de veiligheidsnormen. Zie hier de uitslagen van de test van de ANWB van autostoeltjes die in 2019 zijn getest.
  2. Let op dat het stoeltje niet ouder is dan 7-10 jaar. Check de precieze levensduur op de website van de producent. Het gebruikte kunststof veroudert namelijk door blootstelling aan zonlicht (UV straling).
  3. Controleer op schade en breuken. Haal de bekleding eraf en controleer het autostoeltje op scheurtjes, vervormingen en breuken. Daarnaast kun je navragen of er geen ongelukken mee zijn gebeurd. Dan kan een autostoeltje namelijk onherstelbaar beschadigd zijn, net als bij een helm.
  4. Zorg voor een handleiding, zodat je het autostoeltje goed installeert. Een autostoeltje dat los zit biedt natuurlijk geen goede bescherming. Dus dat is het belangrijkste.

Bij de Baby Exchangerie voeren we deze checks nauwkeurig uit om te controleren of het autostoeltje nog bruikbaar is. Ook hebben wij een speciale shockmeter die registreert of stoeltje een grote klap heeft gekregen.

Mag ik het stoeltje ook voorin plaatsen?

Je kunt je kindje in de Maxi-Cosi voorin zetten (wel zo handig om even het speentje terug te stoppen), maar dan moet je wel de airbag van de passagiersstoel uitzetten! Dit kan vaak makkelijk met je sleutel naast de deur of in het dashboardkastje.

Tot wanneer mag je kindje in een Maxi-Cosi?

Een kindje mag in een Maxi-Cosi totdat het koppie boven het randje uitsteekt, hij/zij 13 kilo is of langer dan 83 cm. Dan ga je over naar een stoeltje die vooruit kijkt.

Wat zijn de laatste veiligheidsnormen?

Er is nieuwe norm gekomen voor autostoeltjes in juni 2018. Hierin staat dat kindjes tot 15 maanden achterwaarts vervoerd moeten worden en dat het stoeltje met isofix bevestigd moet zijn. Stoeltjes met gordelbevestiging mag je nu nog wel gebruiken, maar verdwijnen binnenkort van de markt. Let bij het kopen van een autostoeltje op dat er ‘I-size’ bij staat, dan weet je dat ze aan de nieuwe wetgeving voldoen. Dit is bijv de Pebble Plus van Maxico-Cosi.

Hoelang mag m’n kindje in een autostoeltje?

Aangeraden wordt je kindle niet langer dan 2 uur in de Maxi-Cosi te laten zitten, omdat je baby weinig bewegingsruimte heeft in het stoeltje. Langer erin houden is niet goed voor de motorische ontwikkeling. Een enkele keer tijdens een autorit naar vakantie is natuurlijk geen probleem, maar op structurele basis wordt het afgeraden.

Riempjes strak aantrekken

De riempjes moet je goed strak aantrekken, zodat het ook goede bescherming geeft in geval van een botsing. Aangeraden wordt 2 vingers tussen de gordel en je baby.

Hoesjes

Een hoesje om je Maxi-cosi is geen overbodige luxe, gezien de mogelijke (en veelvoorkomende) ongelukjes van je baby. Leuke en goed geprijsd zijn bijvoorbeeld die van Dooky, maar je hebt ze in alle soorten en maten.

 

Mis je nog iets? Laat het ons dan weten! Dan kun je contact met ons opnemen via het contactformulier, mailen via info@babyexchangerie.nl of bellen op 085-0604416

 

Interessant bericht?

Deel het op Social media!
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Anderen bekeken ook:

Kinderwagen huren
Leestijd: 3 minuten Ben je op zoek om een kinderwagen te huren? Dan ben je hier aan het goede adres! Wij hebben verschillende kinderwagens (Easywalker, Yoyo Babyzen en Bugaboo) voor elke fase van je kindje. Tegenwoordig…
Tips van Milou Turpijn
Leestijd: 4 minuten Veel moeders hadden een heel ander leven toen zij nog niet zwanger waren en toen zij nog geen kindje hadden. Iedereen combineert het moederschap en het creëren van rust op zijn eigen manier….
Wereld Milieu dag
Leestijd: 2 minuten Deze blog begint met een feitje: Sinds 1972 is het elke 5 juni Wereld Milieu Dag! Dat is dus al een lange periode dat het milieu één keer per jaar in het zonnetje…
7x inspiratie voor het streven naar een duurzame levensstijl
Leestijd: 4 minuten ‘We need a new green economy where all living beings can thrive. It’s not too late to slow down or even reverse degradation.’ – Normal is Over In de week van 20-27 september…
De babykamer van Sophie en zoontje Felix
Leestijd: 5 minuten De babykamer. Over het algemeen wil elke ouder hier graag iets moois van maken. Zeker bij aankomende moeders – laten we het houden op gierende hormonen- kan het een bijna obsessief iets worden….
De babykamer van Renée en haar zoontje
Leestijd: 4 minuten De babykamer. Over het algemeen wil elke ouder hier graag iets moois van maken. Zeker bij aankomende moeders- laten we het houden op gierende hormonen- kan het een bijna obsessief iets worden. DE…

Schrijf je in!

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling en krijg maandelijkse leuke nieuwtjes & ontwikkelingen van de Baby Exchangerie in je mailbox.