fbpx

7x inspiratie voor het streven naar een duurzame levensstijl

Leestijd: 4 minuten

‘We need a new green economy where all living beings can thrive. It’s not too late to slow down or even reverse degradation.’ – Normal is Over

In de week van 20-27 september gingen wereldwijd 7,6 miljoen klimaatactivisten de straat op voor ‘climate justice’. Dit is de grootste mobilisatie in de geschiedenis en laat zien dat je als mens altijd een verschil kan maken! Bekijk een mooi filmpje hierover hier.

Er zijn veel meningen over wat wel en niet waar is over ‘climate change’. Daarom hou ik er van om de harde feiten op een rijtje te zetten. Want hoe zit het nou precies? Voor een mooi overzicht is een artikel verschenen in het AD.

“It’ll take everyone to secure a better future and avert the worst of the climate crisis. What happens next is up to us. No matter where you live, there’s a way to take action.”

Ik heb de afgelopen jaren veel boeken gelezen en documentaires gezien om meer te leren over de impact van onze levenstijl op het klimaat. Want als iedereen naar elkaar blijft wijzen gebeurt er natuurlijk helemaal niets. Ik geloof er enorm in, dat als je beter weet hoe het in elkaar zit, dat je dan ook sneller gemotiveerd bent om er iets aan te doen.

Daarom mijn top 7 lees en documentaire tips:

1. ‘Normal is over’ – Documentaire.

Indrukwekkende documentaire van Renée scheltema voor als je even niet meer weet waarom je moet streven naar een duurzame levensstijl. Het geef inzicht in hoe we het beste kunnen omgaan met de klimaatverandering, het uitsterven van diersoorten, de verspilling van natuurlijk grondstoffen, inkomensongelijkheid en de rol van de industrie in onze voedselproductie. Wat mij betreft vallen in deze documentaire alle puzzelstukjes in elkaar zodat je een heel mooi overzicht krijgt.
Je kunt de documentaire voor €3,99 zien op Youtube.

2. The donut economy – Tegenlicht aflevering.

De Britse economoon Kate Raworth laat zien dat een altijd groeiende economie, niet mogelijk is binnen de grenzen van onze planeet. Het zou veel logischer zijn als de economie het ritme van de natuur volgt: groei . Kate pleidt daarom voor een circulaire economie: in de vorm van een donut.

3. Down to Earth – Documentaire. Prachtige documentaire van een Amsterdamse familie die de wereld over reist op zoek naar ‘the keepers of the earth’. Ze laten zien wat voor wijsheid en genezingskracht er in de natuur en in ons zit, en hoe we dit kunnen gebruiken om ons eigen pad te vinden. Een enorme inspiratie!

4. Hoe gaan we dit uitleggen

– Jelle Molmers. Ja, hoe gaan we dit uitleggen? De titel alleen mij al aan het denken en aan tot actie. Jelle geeft in zijn boek informatie en inzicht over de klimaatcrisis. Wat ik heel fijn vond is dat hij het zo begrijpelijk uitlegt en ook praktische tips geeft. Je kunt ook leuke podcasts van hem luisteren als je niet zo’n lezer bent, bijvoorbeeld bij SLA talks met Nina Pierson.

5. Verlangen naar minder – Jelle Derckx.

Jelle neemt je in zijn boek mee in zijn reis naar een bewust en duurzaam leven en de inspiratie en hulp die hij hierbij kreeg. Super persoonlijk en inspirerend, met veel praktische tools en tips.
Tip: ik heb het boek geluisterd via storytel. Ideaal, zo kun je het ook op de fiets of in de auto luisteren. Jelle spreekt het zelf in, dus het lijkt bijna een 1 op 1 coaching gesprek.

6. Zero Waste Project.

Dit boek gaf mij het inzicht dat alle schoonmaakmiddelen en verzorginisproducten ongeveer allemaal uit dezelfde bestanddelen bestaan. Natriumbicarbonaat (baking soda) met een aantal toevoegingen. Voor zeep voeg je bijv. Savon de Marseille toe, voor deo nog een beetje kokosolie en ga zo maar door. Bizar hè? Die 100 verschillende soorten in de supermarkt zijn dus puur marketing. Dan ga je wel anders naar de producten kijken. Sowieso ben ik helemaal om naar lekker in een potje, een smeerbare en natuurlijke deodorant die veel beter voor je huid is en ook nog beter werkt. Gewoon verkrijgbaar in bij de AH of Etos.

7. Verborgen impact van Babette Porcelijn.

Met haar impact top 10 laat Babette zien waar we de meeste impact op de aarde mee veroorzaken en waar dus ook de grootste kansen liggen. Hierbij neemt ze niet alleen de zichtbare impact mee (het rijden van je auto), maar ook de verborgen impact (mijnbouw voor het staal en de zeldzame metalen). Verassend genoeg staan spullen op de plek 1! Dus nog boven vliegen en vlees eten.

Heb jij nog andere inspirerende documentaires, boeken of artikelen gelezen? Dan zou ik het super vinden als je deze wilt delen in de comments.

Meer lezen over wat jij kunt doen? Lees dan ook de blog Deze hittegolf en ontspullen.

Interessant bericht?

Deel het op Social media!
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Anderen bekeken ook:

Kinderwagen huren
Leestijd: 3 minuten Ben je op zoek om een kinderwagen te huren? Dan ben je hier aan het goede adres! Wij hebben verschillende kinderwagens (Easywalker, Yoyo Babyzen en Bugaboo) voor elke fase van je kindje. Tegenwoordig…
Tips van Milou Turpijn
Leestijd: 4 minuten Veel moeders hadden een heel ander leven toen zij nog niet zwanger waren en toen zij nog geen kindje hadden. Iedereen combineert het moederschap en het creëren van rust op zijn eigen manier….
Wereld Milieu dag
Leestijd: 2 minuten Deze blog begint met een feitje: Sinds 1972 is het elke 5 juni Wereld Milieu Dag! Dat is dus al een lange periode dat het milieu één keer per jaar in het zonnetje…
De babykamer van Sophie en zoontje Felix
Leestijd: 5 minuten De babykamer. Over het algemeen wil elke ouder hier graag iets moois van maken. Zeker bij aankomende moeders – laten we het houden op gierende hormonen- kan het een bijna obsessief iets worden….
De babykamer van Renée en haar zoontje
Leestijd: 4 minuten De babykamer. Over het algemeen wil elke ouder hier graag iets moois van maken. Zeker bij aankomende moeders- laten we het houden op gierende hormonen- kan het een bijna obsessief iets worden. DE…
Alles over babynestjes
Leestijd: 4 minuten Babynestje. Zo’n typische term waarvan je waarschijnlijk nog nooit gehoord had voordat je een kindje kreeg- of in elk geval voordat iemand dichtbij er een kreeg. Onder aanstaande en nieuwe ouders zijn babynestjes…

Schrijf je in!

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling en krijg maandelijkse leuke nieuwtjes & ontwikkelingen van de Baby Exchangerie in je mailbox.