Wat kost een baby per maand?

Leestijd: 4 minuten

Dat je leven compleet anders wordt na het krijgen van een baby, dat is logisch. En dat ook je nachtrust tot een minimum wordt gebracht weet je waarschijnlijk ook. Maar wat kost een baby per maand? En met welke kosten moet je nog meer rekening houden als je zwanger bent van een baby? We hebben het voor je uitgezocht.

Kosten vóór de geboorte van je kindje

Zwanger worden en een kind krijgen is voor veel vrouwen (en mannen) het mooiste dat hen kan overkomen. Maar hoeveel kost een baby per maand? De kosten van je kindje beginnen eigenlijk al vanaf het moment dat je zwanger bent. Zo heb je bijvoorbeeld extra zorgkosten.
Tip: kijk even goed naar je zorgverzekering. Veel kosten worden vanuit je basisverzekering vergoed, maar soms heb je een aanvullende verzekering nodig.

Tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamperiode kun je rekening houden met de volgende kosten:

 • Ziekenhuisbevalling. Als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische reden moet je een eigen bijdragen betalen. Deze bedraagt voor het jaar 2021 €369,40.
 • Zwangerschapscursus. Voor het eerst moeder worden is spannend, je kunt er dan voor kiezen om een zwangerschapscursus te volgen om jezelf goed voor te bereiden. Een zwangerschapscursus kost ongeveer €100,-. Let op: deze wordt niet door alle zorgverzekeraars vergoed. Kijk hier even goed naar.
 • Zwangerschapskleding. Als je geen kleding van vriendinnen of familie kunt lenen of overnemen, moet je rekening houden met ongeveer €200,- aan kleding tijdens je zwangerschap.
 • Kraampakket. Gemiddeld kost een kraampakket tussen de €20,- en €50,-, afhankelijk van welk pakket je kiest. Bij een aanvullende verzekering wordt een kraampakket vergoed.
 • Kraamzorg. De hoogte van de eigen bijdrage wordt jaarlijks door het NZA (Nederlandse ZorgAutoriteit) vastgesteld. Voor 2021 geldt er voor kraamzorg thuis een wettelijke eigen bijdragen van €4,60 per uur. Dat komt neer op ongeveer €225,40 bij 49 uren kraamzorg.
 • Geboortekaartjes. Je wilt natuurlijk iedereen op de hoogte brengen zodra jullie kindje geboren is. Gemiddeld ben je ongeveer €100,- kwijt aan het maken en versturen van het geboortekaartje.

 

Als je al deze bedragen bij elkaar optelt ben je ongeveer €1029,80 kwijt tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamperiode.

Wat kost een baby per maand?

Wat kost een baby per maand? Volgens een berekening gemaakt door het CBS geeft een gezin ongeveer 17% van het totale besteedbare inkomen uit aan het eerset kind. Zodra je meer kinderen hebt, worden de kosten doorgaans lager. Bij 2 kinderen wordt ongeveer 26% van het besteedbare inkomen uitgegeven, bij 3 kinderen is dat 33% en bij 4 kinderen 40%.
Een gemiddelde hoeft natuurlijk niet zoveel te zeggen over de hoogte van jouw uitgaven voor je baby. Toch kan het nuttig zijn om te weten hoeveel andere gezinnen gemiddeld aan hun kind uitgeven. Zo kun je een schatting maken met welk bedrag je ongeveer rekening moet houden. Maar hoeveel kost een baby per maand?

Wist je dat: Een kind tot zijn 12e levensjaar zo’n 50.000 euro kost?

Maar wat kost een baby eigenlijk per maand? Je moet als ouder in ieder geval met de volgende kosten rekening houden:

 • Water- en energiegebruik. Het water- en energiegebruik kost gemiddeld €32,- per maand.
 • Kinderopvang. Als je als ouders gebruik maakt van de kinderopvang, dan kost je dit gemiddeld €150,- per maand.
 • Kleding. Gemiddeld ben je €35,- per maand kwijt aan de kleding voor je pasgeboren spruit.

Wist je dat: de gemiddelde baby ongeveer 5 kledingmaten in het 1e jaar draagt?

 • Luiers. Luiers kosten ongeveer €24,- per maand. Tip: houd in de gaten wanneer de luiers die jij voor je kleintje gebruikt in de reclame zijn.
 • Flesvoeding. Als je jouw kindje flesvoeding geeft kost dat ongeveer €30,- per maand.

 

Alles bij elkaar opgesteld ben je ongeveer €270,- per maand kwijt aan je baby.

Wat kost een baby per maand?: Babyuitzet

Wat kost een baby per maand?

 

 

 

 

 

 

 

De grootste kostenpost is misschien nog wel de babyuitzet. Als je gaat berekenen hoeveel een kind per maand kost moet je de volgende producten daar zeker in meerekenen:

 • Wiegje/co-sleeper
 • Ledikant
 • Commode
 • Box + boxkleed
 • Babybadje
 • Wipstoel
 • Kinderwagen en/of draagzak
 • Newborn set
 • Babyset
 • Kinderstoel
 • Flesjes
 • Flessenwarmer
 • Speen
 • Autostoel

 

Zoals je ziet een hele lijst! En afhankelijk van wat je wensen en eisen zijn kunnen deze kosten hoog oplopen, denk aan ongeveer €1000,-

Wist je dat: je tegenwoordig een heleboel babyspullen kunt leasen? Bij ons!

In onderstaande tabel zie je welke producten echt van belang zijn in de eerste maanden van je kindje, en wat je kunt besparen met het leasen ervan.

Wat kost een baby per maand?

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom babyspullen huren?

Babyproducten gebruik je relatief kort. Een co-sleeper gebruik je bijvoorbeeld zo’n 6 maanden, dit geldt ook voor een newborn set. Een wipstoel gebruik je ongeveer 8 maanden. Een kinderwagen moet je vaak laten ombouwen naar de fase waarop je kindje zich op dat moment bevindt.
Kortom, de meeste producten gaan zo de deur weer uit. Ook zijn er producten waarvan je niet zeker weet of je ze gaat gebruiken, zoals een draagzak bijvoorbeeld. Sommige kinderen zitten er het liefst de hele dag in, en sommige kinderen vinden het niks.
Huren is daarom ook ideaal om producten uit te proberen, vind je het niks (of je baby)? Dan stuur je het gewoon weer terug.

Door te huren en te delen met elkaar zorgen we er bovendien voor dat er minder producten geproduceerd hoeven te worden. Dit draagt bij aan een betere toekomst voor je kleintje.

Meer weten? Neem dan een kijkje op onze website.

Hopelijk heb je met deze blog een beter idee wat een baby per maand kost.

Liefs,

Baby Exchangerie

Interessant bericht?

Deel het op Social media!
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Anderen bekeken ook:

De babykamer van Yara
De babykamer van Yara
Leestijd: 6 minuten We zijn weer terug met een nieuwe editie van de babykamer van… Met in deze editie de babykamer van Yara. Yara Luna Mol is geboren op 24 april 2020 en dochter van Lillian…
Duurzame kraamcadeaus
Leestijd: 3 minuten Een leuk, persoonlijk, tof, origineel en misschien ook nog wel duurzaam kraamcadeau vinden kan best lastig zijn. Vooral als je zelf nog geen moeder bent. Wij helpen je een handje met 6 duurzame…
Van wieg naar ledikant
Wanneer van wieg naar ledikant?
Leestijd: 4 minuten Goed slapen is belangrijk voor de groei en de ontwikkeling van je kindje. Maar hoe zorg je er als ouders nou voor dat je kindje een veilig slaapplaats heeft? En kies je voor…
De babykamer van Emma
De babykamer van Emma
Leestijd: 4 minuten Het heeft eventjes geduurd, maar we zijn weer terug met een nieuwe editie van ”De babykamer van”. Met in deze editie de babykamer van Emma, mijn eigen lieve dochtertje, geboren in mei 2020….
Babyuitzetlijst voor opa's en oma's
Babyuitzetlijst voor opa’s en oma’s
Leestijd: 7 minuten Een kleinkind krijgen is misschien wel het leukste wat er is. Je wilt dan als opa en oma niets liever dan een dagje (of meer natuurlijk) in de week op je allerliefste kleinkind…
Alle voordelen van een co-sleeper
Alle voordelen van een co-sleeper
Leestijd: 6 minuten Een co-sleeper is een trend van de laatste jaren. Co-sleepen is in de niet-westerse cultuur al jaren populair, in tegenstelling tot de niet-westerse wereld. Toch kan co-sleepen bijdragen aan de hersenontwikkeling van je…
Chat openen
1
Hulp nodig? 💬
Hallo 👋
Hoe kunnen we je helpen? 😃